Samenes nasjonaldag

6. februar

 

 

Samenes nasjonaldag (Samefolkets dag)

Den 15. Samekonferansen 1992 har valgt 6. februar som Samenes nasjonaldag. Dette valget begrunnes med samenes påkjennelser i samfunnet på begynnelsen av 1900‑tallet. Det første samiske fellesmøte ble holdt i Trondheim 6.2.1917, og da begynte samer fra mange områder et samarbeid om forskjellige saker.

Året 1917 var over 100 samer samlet i Trondheim. Det var både sør- og nordsamer fra hele Norge, samt samer fra Sverige. Sørsamene hadde hatt møter før dette og de hadde også sameforeninger, men møtet som ble holdt 6.2.1917 ble Samenes første landsmøte, hvor bl.a. nærings og utdanningssaker ble behandlet. Den virksomme sørsamen Elsa Laula Renberg, som opprinnelig var fra Sverige men gift i Norge, var leder på dette landsmøte. På grunn av Renbergs grundige arbeid er dette møtet blitt grunnlaget for Samenes nasjonaldag, hvor samene som et folk begynte et samarbeid utover landenes grenser for å fremme sine rettigheter.

Samene i Norge og Sverige forsøkte å fremme samesaker gjennom aviser og sameforeninger. Samenes gamle samfunnsorgan " siida " var allerede på 1800 tallet oppløst, slik at arbeid i sameforeningene var en naturlig utvikling. Også landenes fornorskningspolitikk overfor samene hadde startet en motstand. Elsa Laula reiste rundt nordpå og fikk da i gang et godt samarbeid med sjøsamene, hvor fornorskningspolitikken hadde vært hardest.