Morsdag

2. søndag i februar

 

 

Morsdag.

Morsdagen er en amerikansk oppfinnelse, datert til den andre søndagen i mai (den 12.) i 1907. Da ble den første Memorial Mothers Day Meeting feiret i metodist-kirken i Crafton, West-Virginia etter initiativ av Ann Jarvis (1864 - 1948).

 

I utgangspunktet var det en personlig minnedag for Ann Jarvis, hun ville minnes sin mor som var død to år før, og moren hadde vært et aktivt medlem av kirken sin og hadde inn-stiftet en forening for å arbeide for "bedre mødre, bedre hjem, bedre menn og kvinner".

 

Året etter sendte Ann Jarvis ut en oppfordring om å gjøre denne søndagen til en almen minnedag for alle mødre, og oppfordringen ble fulgt av metodist-kirkene i Crafton og Philadelphia, og har senere bare vokst i utbredelse. I år 1912 ble det så dannet en internasjonal organisasjon som skulle arbeide for å innføre morsdagen i andre land.

 

Mens dagen til å begynne med ble arrangert av religiøse organisasjoner, er den senere gått over til å bli en familie-dag, der familien oppvarter mor med gaver og andre former for hyllinger. Forretningslivet var raskt ute med å tilby varer til denne feiringen.

 

I Norge ble skikken med mors dag innført først i en metodist-kirke i Bergen, sannsynligvis så tidlig som under første verdenskrig. Men gjennomslag for en mors dag ble det først med et initiativ fra Dorothea Schjoldager (1853 - 1938) og Karen Platou (1897 - 1950) i Oslo. De arbeidet for å få en morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar (muligens fordi vi i Norge har mange både festdager og fridager i mai), og de samarbeidet med ideelle organisasjoner, massemedia og forretnings-verden.