Grunnlovsdag

17. mai

 

 

Grunnlovsdag.

Norge fikk sin grunnlov den 17. mai 1814, og det er blitt datoen for vår nasjonal-dag. 17. mai er ikke blitt beskrevet og analysert ut fra et tradisjons-synspunkt. Derimot finnes det litteratur som gir en grei oversikt over nasjonal-dagens historie og de politiske motsetninger som har fulgt den.

 

Hvordan dagen skal feires i vår tid, bestemmes for en stor del av de kommunalt oppnevnte 17. mai-komiteer. Feiringen følger et tradisjonelt mønster med vekt på at det er barnas dag. Barnetoget er en unik form for feiring av en nasjons frihetsdag, og har vært en del av 17. mai-feiringen siden Bjørn-stjerne Bjørnson innførte det da han var formann i fest-komiteen i 1870. Til å begynne med var det bare snakk om et guttetog, men fra 1889 var også jentene med. Barnetoget, anført av musikk-korps, er det mest markerte innslaget i 17. mai-feiringen og det vi finner igjen over hele landet og i utlandet der 17. mai feires. I Oslo defilerer barnetoget opp hovedgaten Karl Johan og svinger opp Slottsplassen hvor Kongen og hans familie står på slottets balkong og hilser toget. Dagen kan ellers bli feiret med leker og gratis kinoforestilling for barna, med borger og russetog.

 

En 17. mai-fest for å markere norsk patriotisme, vakte den svenske kongens vrede og almen oppstandelse i 1820-årene. I dag kler folk seg i vårens fest-klær, eller i bunad. Bunaden som nasjonal og regional identitet-skaper fikk en sterk opp-blomstring etter EF-avstemningen i 1972. Mange regioner som ikke tidligere hadde egen bunad, har fått det etter 1970. Forøvrig er det gjerne uke-bladenes spalter og handels-standen som har den sterkeste innflytelse på hvordan man kler seg på nasjonaldagen.

 

17. mai blir også feiret i utlandet der det er større kontingenter nordmenn. I Stockholm er det f.eks. feiring på Skansen. Nordmenn i Amerika har også sin feiring av 17. mai. En relativt grundig beskrivelse finner vi fra Stoughton, Wisconsin, der de første som slo seg ned kom fra New England. Rundt 1900 var imidlertid nordmennene kommet i så stort antall at de var flertallige. Siden 1955 har det vært organisert feiring av 17. mai her, lagt til den nærmeste helgen. 17. mai blir feiret med norsk, tradisjonell mat som rød-grøt, rømme-grøt, lefse, krum-kaker, rosettbakkels, sand-kaker, fattig-mann og berliner-kranser, rulle-pølse, sylte, dyre-stek, spekekjøtt, kalvedans og kalve-stek med sur fløte. På skolen konkurrerer barna om å lage sitt nifseste troll, og avholder "The Ugliest Troll Contest". Mer enn 100.000 samles til 17. mai-feiring i Stoughton, et tre dagers arrangement som etter beskrivelsen nærmest blir en festival.