Valentinsdag

14. februar

 

 

Valentinsdag.

Dette er opprinnelig en engelsk og skotsk skikk. Unge mennesker sender hverandre gaver eller kort med kjærlighets-erklæringer. I USA kan man også finne kjærlighets-erklæringer som annonser i dagspressen.

 

Engelsk tradisjon sier at på denne dagen begynner fuglene å pare seg, et sikkert vårtegn. Det er dette Shakespeare viser til i skuespillet Hamlet, og som Hartvig Kiran har brukt i sin Ofelias vise: "I morgon er dagen for St. Valentin. Då makast dei fuglar små".

 

Siden middelalderen er dagen blitt knyttet sammen med romantikk og kjærlighet. I en samling av kort på Norsk Folke-museum og ved Nasjonal-biblioteket i Oslo, finnes det ca. 200 kort med Valentins-motiv (kjærlighets-motiv), men mange av dem ble brukt som julekort. Kortene er importert fra Tyskland og England. Noen eldre Valentin-tradisjon har vi ikke kjennskap til.

 

I Norge ble skikken med Valentins-kort og Valentins-gaver senere innført av handelsstanden, først observert på slutten av 1980-tallet i Oslo. Men på grunn av års-tiden og klimaet sier det seg selv at Valentins-dagens tilknytning til fuglenes paring er nokså tynn i norsk tradisjon.

 

Skikken har ingen sammenheng med de to kristne martyrene Valentin som har gitt dagen navn. De ble henrettet under den romerske keiser Claudius II, og grav-lagt samme dag.

 

Det er heller ingen norsk merkedag-tradisjon knyttet til 14. februar, men dagsnavnene i almanakken fra 1808 - 1911 har Valentin på denne dag.

 

I Det kongelige Bibliotek i København er det funnet 5 brev fra 1780-årene med samme, anonyme avsender, med bilder og skrift som viser at det høyst sannsynlig er Valentins-kort. Men dette gir ikke grunn nok til å anta at det har vært almen tradisjon i Danmark å sende Valentins-kort.