Østerbø

Østerbø ligger i øvre ende av selve sjarmøretappen på den berømte vandringen gjennom Aurlandsdalen. Tradisjonelt har dette vært en 3-4 dagers tur fra Finse ned til Vassbygdi i Aurland, men de fleste nøyer seg med kremtoppen, dvs. etappen fra Østerbø til Vassbygdi, en fottur på ca. 6 timer. Denne fotturen går gjennom noe av de villeste og vakreste som Norge har å by på. En kombinasjon av storslått fjell og fjordlandskap og kulturlandskap. På sin vandring gjennom dalen passerer man det ene kulturhistoriske stedet etter det andre. Floraen er også til stede i all sin prakt. Hele 684 planter er registrert i dalen, blant annet treffer man på imponerende bestander av den vakre Bergfrua.

På grunn av sin sentrale beliggenhet egner Østerbø seg også utmerket for de som ønsker en base hvor de kan være noen dager, en uke eller endog lenger da en rekke stier fører opp i fjellet fra begge sider av dalen.

Østerbø Fjellstove ligger idyllisk plassert like ved Aurdalsvatnet i Aurlandsdalen, ca. 820 meter over havet. Man tar av fra riksvei 50 og 500 meter senere er man ved porten til turisthytta. Stedet har eksistert i flere århundrer, men først fra 1938 som overnattingssted for turistene. Østerbø Fjellstove har vinterstengt, men holder åpent i påska og har vanlig sommerdrift fra slutten av mai til midt i oktober.

Fjellstova har også egne internettsider hvor du kan finne mer informasjon. Adressa er:   
http://www.aurlandsdalen.com/

Historie

Det har vært bosetning på gårdene i Aurlandsdalen siden 1600- tallet, men det er tegn som tyder på bosetning også før Svartedauden i 1349. Dalen lå folketom i 250 år - en skjebne som ble delt med veldig mange andre fjellbygder. På det meste var det ca. 10 gårdsbruk i Aurlansdalen med helårsbosetning. I dag er det ingen gårder i drift. Mange emigrerte til Amerika.
Fjellkirkegården på Østerbø var i bruk fra 1858 til 1911. Den totale isolasjonen vinterstid gjorde at de døde ikke kunne fraktes ned til bygda. I 1953 ble det reist en gravstøtt til minne om de 27 menneskene som var gravlagt der.

Øvstebø (Østerbø) er nevnt første gang i 1626. Det var da to gårder. Gården som no er Østerbø Fjellstove ble eid av aurlendinger frem til 1860. Gården ble da kjøpt av "Stor Uren" fra Urdvassbotn ved Strandavatn. Siste bonde var Svend Svendsen fra Hol. Han drev gården fra 1895 til 1911, og ble gravlagt som den siste på fjellkirkegården her ved Østerbø.

Enken etter Svend Svendsen solgte gården i 1930 til Johannes Midje som var gift med deres datter Karoline. Johannes og Karoline Midje drev gården Belle i Vassbygdi og brukt Østerbø som støl.
Fra 1890-årene ble gårdene i Aurdalen gitt tilskudd fra DNT slik at fotturister kunne bli tilbudt husly og mat. I 1938 startet Østerbø Fjellstove som overnattingssted. Midje familien eide fjellstova frem til 1988 da nåværende eier Per Steinar Melås overtok stedet.