Overblikk

Husedalen
er et dalføre i Ullensvang herad i Hordaland. Dalen strekker seg fra Kinsarvik mot søraust til den vestlige Hardangervidda. Husedalen er et populært turistmål fordi han er en av dei letteste måtene til å ta seg opp på Hardangervidda til fots på, og fordi han har fire flotte fosser. Det meste av Husedalen ligg i Hardangervidda Nasjonalpark. Ønsker du å oppleve noe av det ypperste Norsk natur har å by på, bør du ta turen til Husedalen.

Elva Kinso renn gjennom heile dalen og ut i havet ved Kinsarvik kirke. Ho kjem fra traktene omkring Skålsnuten (1456 moh.), renn gjennom bl.a. Nedre Omkjelsvatnet (1197 moh.) og Veivatnet (1172 moh.) og styrter seg ned i fire vakre fossefall. Dersom en går oppover fra Kinsarvik, passerer en først Tveitafossen (103 m), deretter Nyastølsfossen (180 m) etterfulgt av Nykkjesøyfossen (93 m) og til slutt den høyeste av dei fire, Søtefossen (totalt fall 246 m). En tur fra Kinsarvik til Søtefossen og tilbake tek ca. 5 - 6 timer.

Dersom en går opp heile Husedalen fra Kinsarvik, befinn en seg allerede på Hardangervidda. Det nærest tilgjengelige turmålet er DNT si turisthytte på Stavali. Dette er en populær dagstur for turister som liker å gå i fjellet. I tillegg til stien som går heilt opp til Stavali, er det bygd skogsveg opp til Nykkjesøyfossen.

I den nedre delen av Husedalen er det en del furuskog. Huseskogen er et flott område for bærplukking om høsten.

Hardanger Fossasti er en lettere tur som starter i Kinsarvik sentrum. Følg stien langs elva og bli opplyst av informasjonsplansjer undervegs. Kart kan kjøpas på Turistkontoret.

Kinso kraftverk ligg ca. fire km fra Kinsarvik sentrum. Kraftverket utnytter fallet i Tveitafossen. Kraftverket startet produksjonen i 1917 med to turbiner hver på 220 KW. Kraftverket ble overtatt av Staten ihht hjemfallsretten og ble videresolgt til Ullensvang kraftverk i 1974.

SlideShow 2011 (
Weekend i Jondal og Ullensvang kommune) starter med bilder fra Herand, Lothe, Utne, Kinsarvik og utladalen opp til Søtefossen.