Hotell Dalen

Dalen Hotell er "eventyrhotellet" som ligger på Dalen i Tokke kommune i Telemark. Det ble bygd i 1894 i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser. Hotellet har 38 rom. Det ble restaurert etter å ha forfalt i mange år, og gjenåpnet i 1992. Hotellet som er på nesten 4500m2 er en av de største trebygningene i landet og det eneste gjenværende av de virkelig store trehotellene fra slutten av 1800 tallet. Hotellets fasader, lobby, den store hallen med originalt blyglasstak fra Berlin 1894, salongene og den berømte spisesalen er som da hotellet åpnet i 1884. Hotellrommene er stort sett som originalt og moderne bad ble installert i 2007.

Kombinasjonen et besøk på Dalen Hotell og en seilas på Telemarkskanalen med veteranskipet MS Henrik Ibsen er en enestående kulturhistorisk reise tilbake i tiden med moderne service og komfort. Hotellet er sesongåpent fra påske til ut oktober da bygningen ikke egner seg for vinterdrift. Skipene på Telemarkskanalen seiler som regel fra 18. mai og ut september.

Historie

Turiststrømmen til Dalen var stor allerede på 1800-tallet på grunn av Telemarkskanalen, men Dalen manglet et luksushotell for de rike og prominente gjestene. Med inspirasjon fra blant annet stavkirker og vikingtiden ble hotellet oppført i 1894. Hotellet ble kjent over hele Europa og det engelske aristokratiet kom hit. Kong Oscar II var gjest her, det var også keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold II av Belgia. Hit kom også kong Haakon VII og dronning Maud med daværende kronprins Olav.

Under 2. verdenskrig tok tyskerne over hotellet, og interiør ble fjernet mens bygningene forfalt. Predikanten Aage Samuelsen hadde tro på framtiden for hotellet. Han kjøpte det, men lyktes ikke med å få reist kapital til restaurering av bygningene. Men han gav hotellet mye oppmerksomhet og PR. På slutten av 1980-tallet ble det satt i gang restaurering og i 1992 åpnet hotellet igjen.

Hotellet fikk i 2000 verneorganisasjonen Europa Nostras høyeste pris – sølvmedalje – for bevaring av hotellet som et unikt kulturminne. Dalen Hotell er og tildelt Olavsrosa som fyrtårn i Norsk Kulturarvs produktspekter. Innehavere av kvalitetsmerket Olavsrosa har en sterk profil i formidlingen av norsk kulturarv. Mottoet «Olavsrosa – våre beste opplevinger» stiller høye krav til produktkvalitet og vedlikehold av denne kvaliteten.

Dalen Hotells historie omtaler og den berømte Miss Green Field – den engelske ladyen som ankom hotellet sent 1800-tall. Hun fødte angivelig et barn på rom 17, og reiste senere tilbake til England uten å si ifra til noen på hotellet. Døren til rommet var barrikadert, og etter at folket på Dalen hadde brutt opp døren, fant de et dødt barn. Det vites ikke om ladyen drepte sitt barn selv, eller om det var dødfødt, men uansett skulle hun stilles for retten i England. Hun tok sitt eget liv før rettssaken begynte, og vandrer i dag hvileløst omkring på hotellet. Det sies at spesielt menn som sover på dette rommet, merker hennes nærvær, og det bør ikke legges noe oppi vuggen på hennes rom.

Hotellet og Telemarkskanalen har etter de senere års oppgraderinger og istandsettelser gjenvunnet sin posisjon som en av Norges mest unike reiselivsattraksjoner og opplever i dag stor tilstrømning av besøkende fra inn og utland.