Geirangerfjord

Geirangerfjorden
er en fjord på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Den er 15 kilometer lang og utgjør en arm av Storfjorden. Innerst i fjorden ligger Geiranger. Fjorden er et av Norges mest besøkte turistmål, og ble 14. juli 2005 innskrevet på UNESCOs liste over verdens kultur og naturarvsteder. I 2006 ble den også sammen med Nærøyfjorden kåret til best bevarte UNESCO-sted av magasinet National Geographic.

Ørnesvingen, Flydalsjuvet og Dalsnibba gir god utsikt over fjorden. Ønsker du å se en fraflyttet fjellgard har du mulighet på Blomberg, Knivsflå eller Skageflå, hvor 30 kongelige gjester spiste lunsj på tunet som en del av Dronning Sonja og Kong Haralds sølvbryllupfeiring i 1993.


Steder langs fjorden:

Skageflå er en fraflyttet fjellgård som ligger på en fjellhylle ca 250 meter over Geirangerfjorden med utsikt til fossene de Sju Søstre og fjellgården Knivsflå på den andre siden av fjorden. Det er en av flere gårder i og under utsatte fjellheng i Geiranger.
     Med sightseeingbåten "MS Geirangerfjord" som går fra Geiranger sentrum tar turen opp fra fjorden 25 minutter til Skageflå, noe lengre er det opp til Knivsflå med en fottur på 40 minutter, og enda noe lengre er det til Blomberg med en forttur på ca 60 minutter. Det er også mulig å ringe etter taxibåt om en ombestemmer seg og turen blir for bratt.

Blomberg (ca. 450 moh) er den best bevarte og vakreste av alle de fraflyttede fjellgårdene over Geirangerfjorden. Fra gården har man vakker utsikt over fjorden og fossene Brudesløret, de Sju Søstre og Friaren.

Knivsflå er en fraflyttet fjellgård oppe på et platå ved siden av fossene "De Sju Søstre", ca. 250 meter over Geirangerfjorden.

De syv søstrene er en foss med omtrentlig fallhøyde 300 meter. Fossen er dannet av Knivsflåelvane, som ligger ved siden av hverandre midtveis inne i Geirangerfjorden. Navnet er oppstått fordi fossefallene på avstand kan likne på håret til syv kvinner. På motsatt side av fjorden finner man fossefallet "Friaren" (Skageflåfossen), som har et flaskeformet utsende. Angivelig skal "Friaren" være ulykkelig (og derfor henfallen til flasken), da han har ventet svar på sitt frieri til søstrene.

Friaren, også kalt Friarfossen, Geitfossen eller Skageflåfossen, er en foss i Geirangerfjorden i Stranda kommune i Møre og Romsdal. Fossen ligger rett over fjorden for "De syv søstrene", og det blir sagt at Friaren gjør kur til dei. Fossen blir noen steder omtalt med en høyde på 440 meter, men den er ikke høyere enn rundt 275 meter.

Brudesløret. Dette er en av mange fosser i Norge med navnet Brudesløret. Fossen faller ned i Geirangerfjorden fra fjellet Ystehornet like vest for De syv søstrene. Den har en fallhøyde på 300 meter.